Tümdef
Duyurular

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME // Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılmasına İlişkin Uygulama Yönetmeliği 1 Ağustos 2025 Tarihinde Yürürlüğe Giriyor

14 Temmuz 2025

Değerli Üyemiz,

8/5/2024 tarihli ve 32550 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu veya istisna kapsamında yapılacak ihale, doğrudan temin ve bunlara ilişkin sözleşme süreçlerindeki işlemlerin EKAP üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik usul ve esasları düzenleyen “Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılmasına İlişkin Uygulama Yönetmeliği” 1 Ağustos 2025 tarihinde yürürülüğe giriyor.

KİK duyuru için TIKLAYINIZ

Yönetmelikte yer alan düzenlemeler çerçevesinde ilanı/duyurusu 1 Ağustos 2025 ve sonrasında yapılacak ihalelerde İdareciler ve isteklilerce;

a) İdarelerce,

- İhale komisyonu EKAP üzerinde oluşturulacaktır.

-  İhale işlem dosyası EKAP’ta kayıt altına alınacak, işin yaklaşık maliyeti ilgili belgeler yüklenmek suretiyle EKAP üzerinde hazırlanacaktır.

- İdari Şartname’nin hazırlanmasında “Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılmasına İlişkin Uygulama Yönetmeliği” nin eki “Elektronik Ortamda Yapılan İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” esas alınacaktır.

- Kamu alım süreçlerinde, Kurumun resmi internet sayfasında yayımlanan ve EKAP üzerinden erişilebilen elektronik formlar (e-formlar) kullanılacaktır.

- İhale onay belgesi, ihale komisyonu kararı, ihale yetkilisi onayı ve sözleşme EKAP’ta hazırlanacak ve e-imza ile imzalanacaktır.

- Yerli isteklilerin ihale tarihi itibarıyla kesinleşmiş vergi ya da sosyal güvenlik prim borçlarının bulunup bulunmadığına ve yasaklılık kayıtlarına ilişkin kontrol, tekliflerin açıldığı aşamada EKAP üzerinden yapılacaktır.

- Pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde son fiyat tekliflerinin alınması işlemi ile elektronik eksiltme yapılan ihalelerde eksiltme işlemleri, Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında teklifi uygun bulunan istekliler davet edilerek gerçekleştirilecektir.

- Teklif değerlendirme işlemleri;  aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmayan ihalelerde, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci olması öngörülen tekliflerle sınırlı olacak şekilde, aşırı düşük teklif sorgulaması yapılan ihalelerde ise sınır değerin altında kalan tekliflerin tamamı için gerçekleştirilecektir.

- “İhaleye katılım belgesi” nin kullanılmasıyla birlikte; ihtiyaç duyulması hali hariç, katılım ve yeterlik krtiterleri ile aşırı düşük teklif ve fiyat dışı unsur değerlendirmesine ilişkin belgelerin fiziki olarak sunulması istenmeyecektir.

- Kurum tarafından idarelere, Kurum ve idareler tarafından ise aday, istekli, istekli olabilecek, yüklenici ve alt yüklenicilere tebligatlar EKAP üzerinden yapılacaktır.

b) İsteklilerce,

- Tekliflerin hazırlanması ve gönderilmesi sürecinde “yeterlik bilgileri tablosu” yerine “ihaleye katılım belgesi” kullanılacaktır.

- Tekliflerin gönderilebilmesi için; ihaleye katılım belgesindeki zorunlu alanların doldurulması ve geçici teminat tutarının yeterli olması şartı aranacaktır.

- EKAP’a kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler tarafından, EKAP’taki işlemleri gerçekleştirmek üzere e-imza kullanılarak yetkilendirme yapılabilecektir.

- Aşırı düşük teklif açıklamaları EKAP üzerinden e-imza ile imzalanmak suretiyle gönderilecektir.

- Sözleşme imzalanmadan önce sunulması gereken belgeler, EKAP üzerinden e-imza ile imzalanmak suretiyle gönderilecek, sözleşmeler e-imza ile imzalanacaktır.

 

Saygılarımızla

(Aslı İmzalıdır.)

 

Tolga ORUÇOĞLU

Genel Sekreter

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ